הסכנות שבשמן הדקלים

שמן הדקלים גורם לקשיים במערכת העיכול, לירידה בספיגת הסידן ולפגיעה חמורה בסביבה. ועם זאת – הייצור שלו הוכפל ב-15 השנים האחרונות, והוא בשימוש נרחב בתעשיית הקוסמטיקה ובתעשיית המזון לתינוקות בפרט.

טלי ברנר

סכנות בשמן דקלים - הארגון לחקלאות אורגנית

תעשיות המזון והקוסמטיקה משתמשות בשמן הדקלים כי הוא נוח לשימוש בהיותו מוצק בטמפרטורת החדר.
בתעשיית המזון לתינוקות משתמשים בו, בהיותו מקור לחומצה הפלמיטית (
Palmitic Oil) שיש בחלב אם בריכוז גבוה. 
חברות ייצור פורמולות לתינוקות שמודעות לבעייתיות של שמן הדקלים כבר לא משתמשות בו. 

הפגיעה בסביבה

כדי לספק את הדרישה הגוברת, חקלאים מרחיבים את מטעי הדקלים. לשם כך שורפים יערות גשם ברחבי ברזיל, אפריקה, אינדונזיה ומלזיה, ומומחים קובעים כי הרס יערות הגשם הוא אחד המקורות העיקריים לתופעת התחממות כדור הארץ. 

גדיעתם ושריפתם של יערות גשם באינדונזיה הביא אותה למקום השלישי והבלתי-מכובד ברשימת המדינות הפולטות הכי הרבה גזי החממה.

מכון המחקר FIBL השוויצרי מפרסם ב-2019 תוצאות מחקר לבחינת סוגיית הפגיעה בסביבה בתהליך הייצור של שמן הדקלים:

הייצור הקונבנציונאלי קיבל ציוני קיימות נמוכים יותר למרות חשיבותו כמקור פרנסה לחקלאים באיזורים נידחים. חקלאים המגדלים דקלים לשמן על פי תקני RSPO שהם תקני קיימות לגידול שמן דקלים, קיבלו ציוני קיימות גבוהים יותר כי הם מגבילים את השימוש בחומרי הדברה וכימיקלים בכלל.

מגדלי הדקלים האורגניים קיבלו את הציונים הגבוהים ביותר בכל נושאי הקיימות. שמירה על התקנים האורגניים מבטיחה אי שימוש בחומרי הדברה, וכך שמירה על הסביבה, שקיפות, עקיבות, שמירה על הזכויות הסוציאליות של העובדים ועל סחר הוגן.
גם איכות השמן האורגני נמצאה טובה יותר. 

המחקר בדק ביצועי קיימות ואיכות ליצרני שמן דקלים באפריקה ובדרום אמריקה. יש לציין כי עיקר ייצור שמן הדקלים נעשה באינדונזיה ומלזיה. 

אורגני או לא, שמן דקלים מזיק לנו. כשאתם בוחרים תכשירים קוסמטיים או מזון, קראו תמיד האם המוצר שבחרתם מכיל שמן דקלים, ונסו להימנע.

אי אפשר להימנע? בחרו בשמן דקלים אורגני.

לקריאה נוספת»

השארת תגובה